Sprekers Praatcafé 2016

"Tijd om de balans op te maken…." 19/05/2016

Gerda VerburgGerda Verburg vertrekt deze zomer, na vijf jaar, als Ambassadeur van Nederland bij de VN Voedsel en Landbouw Organisaties in Rome: FAO, IFAD en WFP. Tijd om een balans op te maken: hebben we vooruitgang geboekt in het bestrijden van honger en ondervoeding? Is een wereld zonder honger denkbaar? Feiten en cijfers zullen deze avond worden verbonden met kansen en risico’s, voedselzekerheid wordt verbonden met vrede en veiligheid: zonder vrede geen voedselzekerheid en geen vrede zonder voedselzekerheid.

"Wat ruist er in het struikgewas…….?" 21/04/2016

Frits PrillewitzToen Frits Prillevitz eind jaren '70 de Rijksplanologische dienst (RPD) verliet, dacht hij dat Nederland in 2000 af zou zijn. Zo goed was ons land door de RPD ruimtelijk op de kaart gezet; alleen de uitvoering ontbrak nog. Hoe anders is het gelopen? In het Praatcafé geeft hij zijn visie op wat er staat te gebeuren op die 3,3 miljoen hectaren die Nederland slechts groot is, en waar een zeer welvarende bevolking leeft, die tot de gelukkigste van de wereld behoort en dat zo wil houden.

"Consumeren: nooit meer dan nodig" 17/03/2016

Hedwig ZeedijkAl tientallen jaren zoeken mensen naar een bewuste(re) manier van consumeren, in de volksmond "consuminderen”. Niet meer dan nodig (sober), biologisch, ecologisch, lokaal, minimale milieubelasting, een eerlijke prijs voor de producent/boer… Dat zijn de doelstellingen. Wie zelf geen moestuintje kan aanleggen, kan zich aansluiten bij een GAS: een Gruppo d’Acquisto Solidale. In zo’n vereniging bundelen families hun (koop)kracht om gezamenlijk en zonder tussenhandelaren tot verantwoord inkopen te komen. Hedwig Zeedijk, bijna twintig jaar correspondent in Italië voor Nederlandse en Belgische media, is al jaren bestuurslid - en ex-voorzitter - van zo’n GAS en deelt graag met ons in het Praatcafé haar ervaring met deze alternatieve vorm van consumeren en de dynamiek van zo een solidariteitsgroep.

"Van de mijnen in conflictgebieden tot onze mobiele telefoons" 18/02/2016

Jaime de Bourbon de ParmeJaime de Bourbon de Parme, ambassadeur bij de Heilige Stoel, was voorheen speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen. Hij richtte zich op de langetermijn voorzieningszekerheid van metalen en mineralen. Een groot deel van zijn werk ging er om initiatieven te ontplooien voor verantwoorde mijnbouw. Hier wil hij vanavond met ons over praten. Hij heeft een ‘conflictvrije handelsketen’ opgezet. Hiermee overbrugde hij de kloof tussen de mijnwerkers in het door conflict geteisterde Oost Congo en de eindgebruikers als Philips, Apple en Fairphone. Waar komen de mineralen vandaan, wat is de rol van diplomatie en de kracht van de consument. 

"2016: meer vluchtelingen en minder Europa"21/01/2016

Rop Zoutberg & Eveline Rethmeier: WederEveline Rethmeier Rop Zoutbergom een actueel onderwerp in het Praatcafé. Italië blijft ondanks alle mooie woorden vanuit Europa het gevoel houden dat het er alleen voor staat, wat betreft de vluchtelingenstroom. Van de toegezegde herverdeling door de EU van 160 duizend vluchtelingen die nu nog in Italië en Griekenland zitten komt weinig terecht. En er komen er iedere dag meer. Hoe rapporteren onze correspondenten van NOS en RTL over dit probleem. Waar loopt een journalist in de verslaggeving tegenaan?? Een kijkje achter de schermen!! 

Bekijk hier de sprekers van 2015