Alle tips voor een leefbaarder Rome voor Nederlanders! Blijf bij de tijd met speciaal voor Nederlandstaligen in Rome geselecteerd nieuws. Hou deze pagina in de gaten en doe er uw voordeel mee. Sommige pagina's van minder recente links kunnen niet meer online zijn.
Heb je nog nieuws, geef het door aan de redaktie, en deel je informatie met je Romeinse landgenoten.
spacer spacer spacer spacer spacer

PASPOORT EN ID-KAART WORDEN 10 JAAR GELDIG

hoek 04/10/2012

Na Italië is nu ook in Nederland je paspoort of IDkaart 10 jaar geldig i.p.v. vijf jaar. Dit om de overbodige rompslomp voor burgers te voorkomen. Ook hoeven er voor een nieuwe IDkaart geen vingerafdrukken meer afgegeven te worden. De nieuwe regels gelden alleen voor meerderjarigen, aangezien het gezicht onder de 18 jaar nog te veel aan verandering onderhevig is. De IDkaart blijft, ook zonder vingerafdrukken, geldig voor reizen in de EU, daarbuiten dient men een paspoort te hebben.
 

LUCHTHAVEN CIAMPINO TIJDELIJK GESLOTEN

hoek 17/09/2012

Negen dagen lang, van volgende week maandag 24 september tot en met dinsdag 2 oktober, wordt de luchthaven Giovan Battista Pastine in Ciampino tijdelijk gesloten. De vluchten van de luchtvaartmaatschap- pijen Ryanair en Wizzair zullen in die periode worden afgeleid naar de luchthaven Leonardo da Vinci in Fiumicino, in Terminal 3 (T3). De tijdelijke sluiting van de luchthaven is nodig wegens dringende her- stellingswerken aan de start- en landingsbaan. Die zullen tenminste drie maanden duren maar zolang hoeft de luchthaven dus niet dicht. (Wederom met dank aan www.spqr.be.)
 

VASTE TAXIPRIJZEN VOOR FCO EN CIA TWEETALIG OP PORTIEREN

hoek 02/09/2012

Taxi's moeten vanaf 2 september verplicht de vaste tarieven naar de luchthavens Fiumicino (€48) en Ciampino (€30) duidelijk op hun autoportieren vermelden. Op het linkerportier in het Engels en op het rechterportier in het Italiaans. Ook het licentienummer van de taxi moet duidelijk zichtbaar zijn. Op de bordjes zal ook worden vermeld dat alle diensten in dit bedrag begrepen zijn, inclusief het vervoer van bagage. Vroeger werd per stuk vervoerde bagage een extra prijs gerekend. Bij de officiele taxistandplaatsen komen ook nieuwe tweetalige tarief- borden, die de huidige tariefborden uit 2007 vervangen. Neem in ieder geval altijd een officiele taxi, die kun je herkennen aan het verlichte bordje 'taxi' op het dak, en de aanduiding servizio pubblico bij de nummerplaat. Alle taxi's hebben in ieder geval een meter en er moet een tarievenlijst in verschillende talen hangen.
(Met dank aan www.spqr.be.)
 

KIESWIJZER OM TE STEMMEN VOOR DUBBELE NATIONALITEIT

hoek 27/06/2012

De petitie (zie het nieuws van 4 nov.) van NederlanderBlijven is nu door ruim 24.000 mensen uit de hele wereld ondertekend. Een meer- derheid in de Tweede Kamer besloot afgelopen 31 mei het wets- voorstel over het verbod op de dubbele nationaliteit niet controversieel te verklaren. Het is dus nog niet van de baan. Op donderdag 28 juni a.s. vindt een "rondetafelgesprek" plaats in de Tweede Kamer. De oprichters van NederlanderBlijven zullen aan dit gesprek meedoen om hun bezwaren tegen het wetsvoorstel en de misleidende voorlichting van de minister toe te lichten. Misschien wordt het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen aangenomen, maar waarschijnlijk wordt het doorgeschoven naar het volgende kabinet.
Wat kunt u doen? Stemmen! Binnenkort komt een Kieswijzer uit, gebruik dit formulier op om de hoogte te worden gehouden van de ontwikkelingen over de dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het buitenland.
 

NL BORREL: VANAF 12 JUNI IN EEN NIEUWE KROEG!

hoek 08/05/2012
John Cabot
De Borrel van juni vindt plaats op de tweede dinsdag, 12 juni, in een nieuwe kroeg: La Piccola Abbazia, dichtbij metro A-station Furio Camillo. Deze pub biedt een grote collectie ambachtelijke bieren, en tot 20:00 gereduceerde happy-hour-prijzen: €4,50 voor een glas bier & een hapje.
Met UITGELEZEN? NEE! maak je een medeborrelaar gelukkig met je oude Vrij Nederland, Libelle, Groene Amsterdammer, Allerhande, Donald Duck enz. Ook boekenbijlagen zijn welkom.
tijd: vanaf 19:00 uur
plaats: La Piccola Abbazia
Via Clelia 55/57, dichtbij metro A (Furio Camillo) - kaart
Rome
 

BUSKAARTJES +50% - MAAR METRO A RIJDT WEER 'S AVONDS!

hoek 12/05/2012
o.v.tarieven Er circuleerden al een tijd lang geruchten maar nu is het dan zover: vanaf vrijdag 25 mei gaan de tarieven van het openbaar vervoer in Rome met 50% omhoog. Een kaartje kost dan €1,50 i.p.v. 1 euro. Toch nog altijd één van de laagste tarieven in Europa. Je kunt er 100 minuten (tot nu toe 75 minuten) mee op bus, tram, metro en lokale treinen. De oude kaartjes van de Atac blijven nog tot 31 juli a.s. geldig. Tot 31 oktober kunnen de oude kaartjes voor nieuwe ingeruild worden, met bijbetaling van het verschil. Er is ook goed nieuws: de metro A rijdt weer 's avonds: van zondag tot en met donderdag van 05:30 tot 23.30 uur, vrijdag en zaterdag tot 01:30 uur (van de volgende dag dus). De werkzaamheden aan de lijn zijn eerder gereed dan gepland - ongelooflijk!
 

MARIA DI FILIPPI ZOEKT NEDERLANDERS VOOR TV PROGRAMMA

hoek 03/03/2012
Maria di Filippi Aan het programma van Maria di Filippi van 3 maart op Canale 5 doet er een kandidaat mee, die beweert alle volksliederen van de Eu te kunnen zingen. Ook het Wilhelmus. Daarom zoeken ze een groep Nederlanders die dat kunnen beoordelen.
Om mee te doen moet men het Wilhelmus kennen, een NL paspoort en en It. codice fiscale hebben. De deelnemers zullen traditionele Ned. kostuums dragen. Deze worden door de Ned. Ambassade verstrekt.
De repetitie is op vrijdagmiddag 2 maart in de studio van Canale 5, via Tiburtina 1361. De uitzending is de volgende avond om 21.00 uur. Er wordt een "getone di presenza" betaald. Voor inlichtingen: Violante Bartolucci: violante.bartolucci@fascinopgt.it; tel:3356002690.
 

NL BORREL IN ROME: IN MEI OP TWEEDE DINSDAG!

hoek 08/05/2012
John Cabot
John Cabot
OPGELET: De mei-Borrel is verzet naar de tweede dinsdag, 8 mei, omdat de eerste dinsdag op 1 mei, de Dag van de Arbeid, valt!

Voor alle Nederlanders en Vlamingen in Rome: NL Borrel vanaf 19:00 uur in de John Cabot Irish Pub, om met elkaar één van de vijf tapbieren of iets anders te drinken.

De John Cabot Pub, een rustige kroeg met rustige prijzen, ligt in een rustige buurt: de Via Franco Bartoloni 75, op loopafstand van het metro A-station Colli Albani en met uitstekende parkeergelegenheid, m.n. om de hoek op de Via Latina (kaart).

Met UITGELEZEN? NEE! maak je een medeborrelaar gelukkig met je oude Vrij Nederland, Libelle, Groene Amsterdammer, Allerhande, Donald Duck enz. Ook boekenbijlagen zijn welkom.

Bekijk de foto's van de eerste keren (najaar 2011).
 

NIET MEER HOLLEN NAAR DE TREIN NAAR FIUMICINO

hoek 26/11/2011
Leonardo Express naar Fiumicino Vanaf 11 december kunnen we het rustiger aan doen op Termini, want de trein naar het Romeinse vliegveld Fiumicino vertrekt dan vanaf spoor 24. Tot nu toe moesten we hollen om de Leonardo Express te halen die helemaal vanuit spoor 25 van de Stazione Laziali vertrekt. Dit bijstation, waarvandaan in het verleden de boemeltjes naar het zuiden van de Romeinse Campagna vertrokken, ligt ruim 1 km vanaf het 'echte' treinstation Termini, en was een flinke ruk vooral als je nogal wat bagage had. Het spoor 24 dat gerieflijk vooraan ligt, heeft ook een verhoogd platform, makkelijk met bagage. De Ferrovie Statali pakken echt uit, want er wordt ook nieuw materieel ingezet: de Minuetto (op de foto). Helemaal nieuw is die eigenlijk niet, hij reed tot voor kort op de lijn Roma-Viterbo, maar hij is mooi opgeknapt en biedt plaats aan 690 passagiers. De prijs blijft hoog, €14, maar wie veel reist kan een z.g. 'carnet' kopen van 10 ritten voor €115.
 

BORREL IN ROME: 7 FEBRUARI AFGELAST WEGENS WEER

hoek 07/02/2012
John Cabot
John Cabot
Wegens het slechte weer is de Borrel van 7 februari helaas afgelast. De volgende Borrel is op dinsdag 6 maart, met hopelijk beter weer!

Vanaf 4 oktober 2011 (foto's hier) kunnen Nederlanders en Vlamingen in Rome elke eerste dinsdag van elke maand vanaf 19:00 uur met elkaar een borrel of één van de vijf bieren op tap drinken in de John Cabot Irish Pub. Deze rustige kroeg met rustige prijzen bevindt zich in een rustige buurt: de Via Franco Bartoloni 75, op loopafstand van het metro A-station Colli Albani en met uitstekende parkeergelegenheid, m.n. om de hoek op de Via Latina (kaart).

Met UITGELEZEN? NEE! maak je een medeborrelaar gelukkig met je oude Vrij Nederland, Libelle, Groene Amsterdammer, Allerhande, Donald Duck enz. Ook boekenbijlagen zijn welkom.

Volgende Borrel: dinsdag 7 februari.
 

GEMEENTE ROME VERWIJDERT ILLEGALE RECLAMEBORDEN

hoek 22/11/2011
reclameborden rome Het is niet de eerste keer (en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn) dat Rome de strijd aangaat tegen de illegale billboards waar het grondgebied van de Eeuwige Stad mee bezaaid is. Door de Gemeente is een zwarte lijst opgesteld van duizend reclameborden van verschillende afmetingen (4x3, 2x2, 1.80x1.80 mt) die zonder vergunning zijn geplaatst. Deze zouden binnen een jaar verwijderd moeten worden: een ambitieus projekt, waar maar liefst vier teams op zijn ingezet. Intussen is gisteren is de eerste van de illegale reuzen neergehaald.
 

EERSTE AUTOLOZE ZONDAG OP 20 NOVEMBER 2011

hoek 18/11/2011
autoloze zondag Voor a.s. zondag 20 november tussen 08:30 en 17:30 word je op de bon (€155,00!) geslingerd als je je met je auto of brommer binnen de Fascia Verde waagt. Alleen Euro-5 auto's - zowel benzine als diesel - en Euro-3 tweewielers, invalide vergunninghoudersen en de gelukkige bezitters van voertuigen met electrische, gas- of gemengde motoren zijn hiervan uitgezonderd. Tussen 09:00 en 20:00 worden door de ATAC, het Romeinse openbaar vervoerbedrijf, 86 extra bus- en metrodiensten ingezet.
Overigens geldt er binnen de Fascia Verde op vrijdag 18 en zaterdag 19 november ook een rijverbod voor Euro-0 en Euro-1 benzineauto's, en voor Euro-0, 1 en 2 dieselauto's. Volledige informatie is beschikbaar op de site van de Agenzia della Mobilità.
 

PETITIE TEGEN PLANNEN AFSCHAFFING DUBBELE NATIONALITEIT

hoek 04/11/2011
Nederlands paspoort De Nederlandse regering heeft vergevorderde plannen voor een wet die Nederlanders het recht op een andere nationaliteit ontneemt. Dit met het oog op al die rare immigranten die onze unieke en superieure Nederlandse volksaard zouden aantasten (komt u dat bekend voor?). Er niet bij stilstaand dat er in de rest van de wereld 700.000 Nederlanders wonen, die dààr buitenlander zijn. Ook het recht om de nationaliteit van echtgenoot of echtgenote aan te nemen, dat vanaf 2003 voor EU-ingezeten geldt, zou hierdoor worden afgeschaft. Er is een online petitie tegen deze onzalige en domme plannen. Uitgebreide informatie op http://nederlanderblijven.com.
Terug naar boven.
 

VOLGENDE MAANDELIJKSE BORREL IN ROME OP 1 NOVEMBER

hoek 20/10/2011
Nederlandse tijdschriftenruil Hou dinsdag 1 november vrij voor de volgende Nederlandse Borrel in Rome, en leg alvast je uitgelezen tijdschriften, boekenbijlagen e.d. op een stapeltje, want met UITGELEZEN? NEE! maak een mede-borrelaar gelukkig met je uitgelezen tijdschrift: Vrij Nederland, Libelle, Groene Amsterdammer, Allerhande, Donald Duck enz. - en vind zelf iets van je gading! Ook boekenbijlagen zijn welkom.
Tijdschriften die "uitgecycled" zijn worden gedoneerd aan Nederlandse gedetineerden in de buurt van Rome (Civitavecchia, Viterbo en Orvieto).
Vanaf afgelopen 4 oktober (foto's) kunnen Nederlanders en Vlamingen in Rome elke eerste dinsdag van elke maand vanaf 19:00 uur met elkaar een borrel of biertje drinken in de John Cabot Irish Pub. Deze rustige kroeg met rustige prijzen bevindt zich in een rustige buurt: de Via Franco Bartoloni 75, op loopafstand van het metro A-station Colli Albani en met uitstekende parkeergelegenheid, m.n. om de hoek op de Via Latina (kaart). Er worden verschillende bieren getapt, en de kroegbaas zorgt voor eenvoudige hapjes, speciaal voor ons.
 

AOW IN HET BUITENLAND

hoek 03/07/2011
AOW in het buitenland Bijna 10% van de 2,9 miljoen AOW-uitkeringen wordt in het buitenland uitgekeerd. De Nederlandse regering zit de laatste tijd flink te morrelen aan deze wet die in 1957 werd ingevoerd: verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar, geleidelijke afschaffing van de partnertoeslag, afschaffing van de AOW-tegemoetkoming voor Nederlanders in het buitenland. De Wereldomroep licht deze veranderingen toe in een uitgebreide AOW-sectie.
 
spacer spacer spacer spacer spacer

WANDELEN DOOR JE DROMEN: CINECITTÀ SI MOSTRA

hoek 03/07/2011
Cinecittà si mostra De legendarische Romeinse filmstudio's van Cinecittà openen hun deuren voor het publiek tot 30 november a.s., om de 150ste verjaardag van Italië te vieren. De schitterende tentoonstelling Cinecittà si mostra loodst de bezoeker door de onafzienbare terreinen van Hollywood aan de Tiber, met straten, pleinen, restaurants, kantoren en woningen maar ook met tientallen opnamestudio's, geluids- en montagelaboratoria, een afdeling voor het maken van replica's, decors, rekwisieten, kostuums, enz. In CinebimbiCittà kunnen kinderen tussen 5 en 10 jaar onder deskundige begeleiding de magische wereld van het filmmaken ontdekken, terwijl hun ouders in een minibusje naar en door de filmsets van vele beroemde films worden gereden. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10:30 tot 18:30 uur, CinebimbiCittà tot 19:00 uur; dinsdags gesloten. Cinecittà bevindt zich aan de Via Tuscolana, bereikbaar met Metro A.
 

KABINET SCHAFT HET NEDERLANDS AF

hoek 25/06/2011
Wereldomroep Het is nu echt menens. Het kabinet heeft bepaald dat de Wereld- omroep niet meer in het Nederlands actief mag zijn. Volgens de regering dient de Wereldomroep 'het vrije woord in de rest van de wereld uit te dragen' - alleen dan niet meer in het Nederlands.... Mogelijk wordt het budget met driekwart teruggebracht. Dit nieuws is ingeslagen als een bom. De Wereldomroep informeert Nederlanders in het buitenland al 64 jaar lang over wonen en werken in het buitenland, emigratie, remigratie, regelgeving, paspoortkwesties, internationaal zakendoen, veranderingen in de Nederlandse samenleving, diensten van de Nederlandse overheid en stemmen in het buitenland. De Neder- landse redactie van het WereldExpat Magazine doet een beroep op alle Nederlanders in het buitenland: a.s. maandag, 27 juni, worden in Den Haag de handtekeningen aangeboden die zijn verzameld op de actiesite van de Wereldomroep, waar men de petitie kan tekenen.
 

MOET HET NEDERLANDS WEG BIJ DE WERELDOMROEP?

hoek 29/04/2011
Wereldomroep De Nederlandse uitzendingen van de Wereldomroep worden bedreigd met opheffing. De politiek beslist nog voor de zomer over de toekomst van de Wereldomroep. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om de taken van de Wereldomroep voor Nederlanders in het buitenland te schrappen, terwijl het aantal ambassades en consulaten afneemt. De Wereldomroep verzorgt via radio en internet relevante informatie die andere Nederlandse media niet geven. Bijvoorbeeld over wonen en werken in het buitenland, emigratie, remigratie, regelgeving, paspoortkwesties, internationaal zaken doen, veranderingen in de Nederlandse samenleving, diensten van de Nederlandse overheid en stemmen in het buitenland. Teken de petitie op Je band met Nederland om het Nederlands bij de Wereldomroep te behouden.
 

ROME OP EEN KOOPJE

hoek 29/04/2011
Roma low cost Op 1 mei verschijnt het eerste nummer van Roma Low Cost, het nieuwe maandblad van de gemeente Rome, opgezet om de burger te helpen de crisis het hoofd te bieden. Gratis natuurlijk. In zo'n dertig pagina's wordt een breed scala van onderwerpen behandeld: goedkoop boodschappen doen, energiebesparing, afgeprijsde last-minute theaterkaartjes, goedkope bruiloften, veiligheid in huis, enz. Met een oplage van 250.000 exemplaren zal Roma Low Cost verkrijgbaar zijn in o.a. krantenkiosken, deelgemeentekantoren en buurtcentra in heel Rome.
 

PASEN IN HET BIOPARCO, DE JARIGE DIERENTUIN VAN ROME

hoek 18/04/2011
Pasen in de Dierentuin Op 21, 22, 23, 26 e 27 april a.s. van 11:00 tot 17:00 uur organiseert de dierentuin van Rome, het Bioparco, speciale paasei-dagen voor groot maar vooral voor klein, onder het motto: 'Wat was er eerst: de kip of het ei?'. In de Sala degli Elefanti worden de geheimen van allerlei soorten eieren ontsluierd: niet alleen vogels leggen eieren maar ook bijvoorbeeld slakken, padden, salamanders en muggen. Ook het eieren eten, koken, èn schilderen wordt geoefend in het Teatro del Pinguino om 11:00, 14:00 en 15:30 uur. Overigens viert het Bioparco dit jaar zijn honderdste verjaardag!
 

ROMA CHOCOLATE: EERSTE CHOCOLADEFESTIVAL VAN ROME

hoek 13/04/2011
Roma Chocolate Alle chocolade-liefhebbers kunnen op 14, 16 en 17 april van 10 tot 20 uur hun hart ophalen op het eerste eigen chocoladefestival in Rome, Roma Chocolate, in het Parco del Laghetto, in de EUR, bij het station EUR Palasport van de metro A. In zo'n veertig stands kun je proeven en kennismaken met de ambachtelijke chocolademakers uit de streek. Als het initiatief aanslaat moet het chocoladefestival op termijn uitgroeien tot een belangrijk evenement op de Romeinse cultuur- agenda. De toegang is gratis.
 

ENQUETE: NIEUWE ENGELSTALIGE BIOSCOOP IN ROME?

hoek 28/02/2011
Engelse bioscoop Na de sluiting van de Metropolitan bioscoop op Via del Corso heeft een groep Romeinse filmliefhebbers, verenigd onder de naam The Silver Screen, contact opgenomen met de directeur van de FilmStudio bioscoop in Trastevere, Armando Leone. De plannen voor de vertoning van Engelstalige films in deze bioscoop zijn nu in een vergevorderd stadium. Het publiek wordt gevraagd aan deze enquête deel te nemen, om zo goed mogelijk te kunnen programmeren. Waarschijnlijk gaat men op een vaste dag of dagen in de week Engelse films projecteren.
 

METROLIJN A DICHT OM 21:00 UUR BEHALVE OP ZATERDAG

hoek 28/01/2011
Metro A Met ingang van 31 januari zullen de laatste treinen van de metrolijn A alle dagen, behalve zaterdag, om 21.00 uur van hun eindpunt vertrekken. De ATAC zet een vloot van 48 bussen in om 's avonds twee vervangende lijnen te rijden: de MA 1 van Battistini naar Arco di Travertino, en de MA 2 van Flaminia naar Anagnina. De haltes zullen zo dicht mogelijk bij de metrostations komen, en met speciale borden worden aangegeven. Op zaterdag rijdt de metro A gewoon tot 01:30 uur. De werkzaamheden om van het metrostation San Giovanni een groot metro-knooppunt te maken duren tot april 2012. Hier zal de metro A namelijk de nieuwe metro C kruisen.
 

POSTE CON ROMA

hoek 14/01/2011
Poste con Roma Dankzij het akkoord 'Poste con Roma' tussen de Gemeente Rome en Poste Italiane kunnen Romeinse ingezetenen vanaf 1 januari bij een aantal postkantoren in Rome die een loket "Sportello Amico" hebben, een 'certificato in carta semplice' van het gemeentelijke bevolkings- register ophalen. Na invulling van een formulier en tegen betaling van €2,50 krijgt men in enkele minuten het begeerde document. Dezelfde documenten kosten bij de deelgemeenten (circoscrizioni) slechts €0,26.
 

OH DENNEBOOM ...

hoek 07/01/2011
oude kerstbomen Tussen 7 en 15 januari kunnen levende kerstbomen worden terug- gebracht naar één van de vele verzamelpunten van de AMA, de Gemeentereiniging van Rome. De goede exemplaren worden teruggeplant in de bossen van Arcinazzo Romano door Staats Bosbeheer, kansloze kerstbomen worden verwerkt tot compost in Maccarese. Dit gezamenlijke initiatief van de AMA, de Romeinse wethouder voor Milieuzaken, het Staatsbosbeheer en het TGR Lazio, de regionale nieuwsdienst van de RAI, viert zijn zesde verjaardag.
 

GEMEENTELIJKE MUSEUMS NIET DUURDER VOOR ROMEINEN

hoek 02/01/2011
Euro Vanaf 1 januari betalen toeristen 1 Euro extra om één van de zeventien Romeinse gemeentemuseums te mogen betreden. Deze maatregel van het Romeinse gemeentebestuur, samen met de nieuwe toeristenbelasting (pardon: toeristenbijdrage) op overnachtingen en de verhoging van de taxitarieven, is bedoeld om de gemeentekas te spekken. Wie Romeins ingezetene is, neme zijn identiteitskaart of ander bewijs van residenza mee om zich die extra piek te besparen. Wie van buiten Rome komt, vist achter het net.
 

MEDIAGEBRUIK VAN NEDERLANDERS IN HET BUITENLAND

hoek 05/12/2010
Nederlanders en mediagebruike Doe mee aan een onderzoek naar het mediagebruik van Nederlandse expats en emigranten! Bureau The Choice nodigt u namens een mediaorganisatie uit om mee te doen aan een onderzoek naar het mediagebruik van Nederlandse expats en emigranten. Ga naar www.mediavragenlijst.nl voor de vragenlijst. Als u deze invult maakt u kans op een iPod touch.

 

ALSNOG NEDERLANDER WORDEN VIA OPTIEVERKLARING

hoek 21/11/2010
Nederlands paspoort Buitenlanders die vóór 1985 zijn geboren uit een Nederlandse moeder en een niet-Nederlandse vader, hebben vanaf 1 oktober 2010 de mogelijkheid om het Nederlands staatsburgerschap te verwerven via een optieverklaring. Dit kan bij elke Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. Men moet wel kunnen aantonen dat de moeder op het moment van de bevalling de Nederlandse nationaliteit had (en de vader niet). Dit alles om een oude wet recht te breien volgens welke de nationaliteit alleen via de mannelijke lijn kon worden doorgegeven.
 

RESTAURANTWEEK ROME VAN 15 TOT 21 NOVEMBER

hoek 26/10/2010
Restaurantweek Rome Van 15 tot 21 november 2010 kan je op een goedkope manier kennismaken met 39 van de beste restaurants en de beroemdste chef-koks van Rome. Tijdens de Rome Restaurant Week bieden de deelnemende restaurants een driegangenmenu aan voor slechts €25. In zaken die met meer dan 75 punten genoteerd staan in de bekende Gambero Rosso-gids betaal je €10 extra. Restaurants die worden vermeld in de Michelingids vragen per ster €10 meer.
 

NEDERLANDSE ROMEINEN BUSINESS CLUB OPGERICHT

hoek 30/09/2010
Angela Mannaerts Op 29 september j.l. is de Nederlandse Romeinen Business Club officieel geopend, met feestelijke inhuldiging op de Nederlandse Ambassade van hun website. Ere-voorzitter is Amb. F. Stoelinga, terwijl Mr. Angela Mannaerts (foto) de voorzittershamer hanteert. Alle Nederlandse of Nederlandstalige ondernemers, vrije beroeps- beoefenaars of managers die actief zijn in Rome of in Midden / Zuid Italië, of niet-Nederlanders die werken voor of samenwerken met Nederlandse bedrijven, kunnen lid worden. De voertaal van de Club is Engels. De NRBC is gevestigd in Palazzo Spada Bennicelli, een door Borromini ontworpen pand aan de Piazza dell’Orologio 7 in Rome.
 

NIEUW LOGO GEMEENTE ROME

hoek 26/09/2010
nieuw logo rome Hiernaast het winnende logo dat uit 1.103 ontwerpen uit heel Italië werd gekozen. In 2009 schreef de Gemeente Rome een ontwerpwedstrijd uit voor een nieuw "brand" voor Rome. Het logo bestaat uit een gestileerde Lupa Capitolina, de wolvin die de tweeling Remo en Romolo zoogde en daarmee de stichting van Rome mogelijk maakte, bovenop een zuil die gevormd wordt door de M van ROMA. Het logo gaat prijken op alle gemeente-reclame voor culturele en toeristische doeleinden, en op alle merchandising producten.
 

NIEUWE WEGENWET PAKT DRINKERS EN BUITENLANDERS AAN

hoek 23/08/2010
polizia Sinds kort heeft Italië een nieuwe wegenwet. Enkele van de bepalingen van deze Codice della Strada:
- alcoholgebruik wordt strenger gestraft: max. 1,5‰ alcohol, op straffe van puntenverlies of zelfs intrekking van het rijbewijs, en hogere boetes;
- de onmiddellijke inning van boetes opgelegd aan auto's met een buitenlands nummerbord;
- boetes dienen binnen 2 i.p.v. 5 maanden aan de overtreder genotificeerd te worden, boetes die later aankomen hoeven niet betaald te worden;
- tweejaarlijkse medische keuring voor hoogbejaarden (80+);
- een drugstest maakt deel uit van het rijexamen;
- bestuurders van de alom gehate, maar veel gebruikte minicars moeten veiligheidsgordels dragen, een soort rijtest afleggen, en het opvoeren van hun motoren wordt streng gecontroleerd en bestraft
- kinderen mogen al op 17-jarige leeftijd een auto besturen, mits in bezit van rijbewijs A èn met een ervaren bijrijder met een 10 jaar oud rijbewijs.
 

ITALIAANS SPREKENDE NEDERLANDERS GEZOCHT

hoek 12/07/2010
Giusy Turco Giusy Turco, PhD studente psycholinguïstiek aan het befaamde Max Planck Instituut te Nijmegen, doet een wetenschappelijk onderzoek naar de verwerving en het gebruik van bepaalde mechanismen in een tweede taal. Daarvoor zoekt zij Italiaans sprekende Nederlanders, die tussen 6 en 18 september willen meewerken aan een ong. anderhalf uur durende test. Deelnemers krijgen €12,00 als onkostenvergoeding.
opgeven bij: Giusy Turco
338 9996204
tot 8 okt.:
Dipartimento di Psicologia
Via dei Marsi, 78 (San Lorenzo)
Rome

HET ORANJEGEVOEL IN DEN VREEMDE

hoek 16/06/2010
fotowedstrijd NOS Een oproep van de NOS aan alle Nederlanders in den vreemde: gaat u de komende weken naar een feestje om de verrichtingen van het Nederland elftal te zien? De NOS is benieuwd naar uw foto's en/of video's van de Oranje-feesten van over de hele wereld. U kunt uw materiaal naar de NOS sturen via nos.nl/ooggetuige/. In samenwerking met de Wereldomroep, die de komende weken ook een fotowedstrijd organiseert.

MINISTER BRUNETTA HOUDT NIET VAN BUITENLANDERS...

hoek 03/05/2010
Minister Brunetta Het hoofd van het Ministerie van de Overheidsinstanties en de Innovatie, Minister Renato Brunetta, heeft de Europese wetgeving overtreden door niet-Italiaanse ingezetenen uit te sluiten van de PEC, de Posta Elettronica Certificata. Vanaf 26 april j.l. kunnen Italiaanse staatsburgers deze gratis service van de Italiaanse overheid aanvragen op de speciaal daarvoor gecreëerde site. Met de PEC moeten de beruchte rijen voor de Italiaanse loketten worden tegengegaan. Jammer dat zowel Europese als niet Europese ingezetenen hiervan worden uitgesloten, ook al heb je alle carte in regola. Overigens zal men nog wel in de rij moeten op het postkantoor om de PEC te verkrijgen....

OUDE VERKEERSBOETES MET KORTING BETALEN

hoek 09/03/2010
Parkeerboetes De gemeente Rome heeft er genoeg van om jarenlang te wachten op de betaling van "haar" verkeersboetes, en stelt de schuldenaars in de gelegenheid om openstaande boetes van vòòr 31 december 2004 zonder extra kosten, die wel tot 75% van het uiteindelijk verschuldigde bedrag kunnen oplopen, te betalen. Bovendien kunt u online controleren of u binnenkort één van de 235.000 brieven met het voorstel tot versneld betalen-met-korting zult ontvangen; houdt uw Codice Fiscale - BTW-nummer voor bedrijven - bij de hand. De betalingen zijn mogelijk tot 15 mei 2010, maar wacht niet tot het laatste moment, want het wordt geheid een chaos op de postkantoren.

ROMEINSE MUSEUMS GRATIS T.G.V. VROUWENDAG

hoek 28/02/2010
Festa della Donna Ter gelegenheid van 8 maart, Internationale Vrouwendag, hebben vrouwen gratis toegang in zeer veel Romeinse museums: op zaterdag 6 e zondag 7 maart zet het Ministero dei Beni e delle Attività Culturali, MiBAC, de deuren van alle overheidsmuseums in Italië gratis voor vrouwen open. En op maandag 8 maart, Internationale Vrouwendag, hebben vrouwen gratis toegang tot de 17 gemeentelijke museums van Rome.

NIEUWE POLITIEKE PARTIJ VOOR NL EXPATS

hoek 08/01/2010
ExPat Partij Op de laatste dag van 2009 is een nieuwe politieke partij opgericht: de ExPat Partij, of EPP: de partij ter behartiging van de belangen van stemgerechtigde Nederlandse expats en hun families. Virtueel weliswaar, maar dat neemt de logica van deze stap niet weg. Hete hangijzers zijn: het strenge immigratiebeleid dat gezinshereniging belemmert, de belachelijke eisen die aan de vernieuwing van een Nederlands rijbewijs worden gesteld, de uitputtingsslag die men moet leveren in sommige landen om aan een nieuw paspoort te komen. En dit is nog maar het begin.....

dE GRATIS KERSTBUS IS TERUG

hoek 07/12/2009
Kerstbus in Rome Om het winkelend publiek, en de winkeliers, te gerieven, hebben de Gemeente Rome en de ATAC de gratis buslijn 100 weer ingesteld. Deze grote bussen rijden elke dag tot en met 24 december, en van 2 tot 31 januari, van 10.30 tot 20.30, rondjes in het centrum van Rome. Ook is de frequentie van vele bussen en trams opgevoerd. Wie parkeert op de Gianicolo of de Piazza Partigiani parkeerplaatsen, krijgt twee O.V. dagkaarten (BIT) voor de prijs van één. Ook zijn er meer witte fietsen beschikbaar.

VANAF 13 NOVEMBER DIGITAAL TELEVISIE KIJKEN

hoek 30/10/2009
Digitale tv De Regio Lazio stapt tussen 13 en 30 november definitief over op digitale televisie. Om de televisieprogramma's van de RAI en Mediaset te blijven zien dient men een decoder te hebben. Wie geen televisie met ingebouwde decoder heeft, ouder dan 65 is, de canone (kijkgeld) altijd heeft betaald, en een jaarinkomen van minder dan €10.000 heeft, kan een korting van wel helemaal €50,00 bedingen. Wie geen decoder heeft (ingebouwd of niet) moet toch kijkgeld blijven betalen. Leuk hè!

TAXI: 10% nACHTKORTING VOOR VROUWEN ALLEEN

hoek 01/10/2009
Nachttaxi voor vrouwen De Gemeente Rome heeft in de gemeentelijke taxitarieven vastgelegd dat tussen 9 uur 's avonds en 1 uur 's nachts aan vrouwen alleen een korting van 10% op het tarief dient te worden verleend. Je moet er expliciet om vragen! Het wachten is op uitbreiding naar een later uur.... Bovendien kunnen 1000 Romeinse ingezetenen (vr.) van 5 oktober tot 5 november een Roze Doos (ahem) aanvragen: een satellietverbinding om noodgevallen te kunnen signaleren.

LOW BUDGET VLUCHTEN rOME - AMSTERDAM

hoek 27/07/2009
lowbudgetvluchten rome De Engelse lowbudget luchtvaartmaatschappy EasyJet gaat vanaf 2 nov 2009 dagelijks tussen Rome-Fiumicino en Amsterdam-Schiphol vliegen. De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus A319, met plaats voor 156 passagiers.
Tickets kunnen nu al geboekt worden: het laagste tarief in nov tussen Rome-Adam is € 26,99 en voor Adam-Rome €35.99.

EUROPESE VERKIEZINGEN 2009

hoek 17/02/2009
Europese verkiezingen 2009 Van 4-7 juni 2009 vinden in de 27 lidstaten van de Europese Unie de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de periode 2009-2014 plaats. In Nederland is de verkiezingsdag op 4 juni 2009. In het buitenland woonachtige Nederlanders kunnen ook stemmen: per brief, in persoon of bij volmacht. U dient zich dan wel eerst, voor 22 april, als kiezer vanuit het buitenland te registreren bij de gemeente Den Haag.

50 HOTSPOTS IN DE PROVINCIE ROME

hoek 10/01/2009
Wifi in Rome 50 hotspots (waar draadloze internettoegang wordt aangeboden) heeft de provincie Rome tot nu toe op haar grondgebied geïnstalleerd en eind 2010 zullen dit er 400 zijn.
Ze bevinden zich in de buurt van openbare gelegenheden zoals: bibliotheken, arbeidsbureau's, VVV kiosken, pleinen en parken. Hier kan men zich in een straal van 100 tot 150 meter met het Wi-Fi net van de provincie Rome verbinden. De eerste keer moet men zich registreren daarna kan men alle hotspots gratis gebruiken.

TERUG IN DE TIJD: HET OUDE ROME IN 3D

hoek 18/12/2008
Google earth Google Earth neemt ons mee terug in de tijd en laat Rome zien tijdens het hoogtepunt van zijn glorie in 320 A.D. Men kan boven 6.000 gebouwen in 3D van de oude stad vliegen, de beroemdste gebouwen van binnen bezoeken en ontdekken hoe de Romeinen leefden. Daarnaast is er voor elk monument gedetailleerde info.
Het projekt is tot stand gekomen in samenwerking met het Rome Reborn projekt van de Universiteit van Virginia.

"LE STRISCE BLUE" BETAALD PARKEREN IN ROME

hoek 15 /09/2008
Betaald parkeren Rome Let op: Alemanno heeft het betaald parkeren opnieuw ingevoerd met nieuwe tarieven en andere spelregels!
Het normale tarief blijft €1.00 p.u. en wordt € 1.20 p.u. binnen de ZTL. Verder is er een voordelige "korte stop" en is het mogelijk om met korting een dag- of een maandkaart te kopen. Men kan maximaal 3 uur gratis parkeren met een parkeerschijf voor ziekenhuizen en op de nieuwe witte parkeerplaatsen: "le strisce bianche".

BIKE SHARING

hoek 01/09/2008
Bikesharing Rome Roma’n’Bike is de Romeinse versie van het Witte Fietsenplan uit "onze" jaren '70: op 19 plaatsen in het Centro Storico kun je fietsen nemen en weer terugzetten. In totaal zijn er 271 fietsen beschikbaar.