Sprekers 2017

Eppur si muove: de rol van de wetenschap in de maatschappij.20/04/2017

Wilfred van GunsterenDe bekende academicus Wilfred van Gunsteren, Professor Emeritus,  thans Ombudsman van de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH), zal met voorbeelden van de zeven zonden van de wetenschapsbeoefening de rol van de wetenschap in de maatschappij en de mogelijkheden om haar integriteit te behouden voor ons toelichten. Wetenschap speelt een immer grotere rol in de samenleving. Als gevolg van druk van buiten de wetenschap – door overheid, industrie en media - neemt de integriteit van wetenschappelijke publicaties af. Jacht op geld en aanzien eist zijn tol van de academische waarden waarop de wetenschap en de gemeenschap van onderzoekers is gebouwd.

Henk Jan Ormel: De Tweede Kamerverkiezingen, Quo Vadis??16/03/2017

Henk Jan OrmelNederland bijt het spits af dit jaar in Europa met verkiezingen voor het parlement of de president, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en allicht Italië. We zitten nu middenin een enerverende verkiezingscampagne, waarbij de lijsttrekkers en andere kandidaten het land door trekken of met elkaar in debat gaan. Een voorproefje kregen we al in het vorige Praatcafé. Nu het volgende Praatcafé bij elkaar komt een dag na de verkiezingen, ligt het voor de hand, dat we daar aandacht aan besteden. Wij zijn bevoorrecht, dat we Henk Jan Ormel, voormalig Tweede Kamerlid, onder ons hebben hier in Rome. Hij zal deze avond met ons thema’s bespreken, die met de verkiezingen verband houden, zoals de campagne, de verkiezingsuitslag, de procedure die leidt tot de  kabinetsformatie, wat voor kabinet we mogen verwachten en tenslotte het belang van de Nederlandse verkiezingen voor Italië. Met zo een korte voorbereiding worden we wel allen geacht actief met hem mee te denken deze avond.

Henk Jan Ormel was ook in februari 2013 te gast!

Eelco Keij : De dubbele nationaliteit, een (voor)recht?16/02/2017

Eelco KeijMeer dan 10 jaar woonde Eelco Keij in het buitenland. Hij trok zich het lot van de “Nederlander in het buitenland” aan en stelde zich kandidaat voor de Tweede Kamer. De belangen van Nederlanders in het buitenland zijn divers en gaan dwars door alle generaties heen. Eelco’s verkiezingsprogramma heeft daarom een focus op tien belangrijke hoofdpunten: dubbele nationaliteit, pensioenen, Nederlands onderwijs, DigiD, stemmen, Nederlanderschap verliezen, partner visumproblemen, studenten barrières, ambassades, en internationaal gericht Nederland. In het Praatcafé gaat hij in op de grootste hedendaagse belemmeringen voor Nederlanders in het buitenland, waaronder de beperking van de dubbele nationaliteit en op de a.s. verkiezingen, die volgens de peilingen een aardverschuiving zullen veroorzaken.

Wie op de hoogte wil blijven kan zich registreren op https://eelcokeij.com/category/campagne-nieuws/ of een mailtje sturen naar ejkeij@gmail.com.

Meer weten: YouTube en  www.eelcokeij.com en artikel in Trouw.

Een museum over 'n grote Etruskische stad in 'n klein dorpje19/01/2017

Iefke van KampenItalianen zijn creatief, beroemd om hun design en hun artistieke vermogens. Een  Etruskisch museum te bouwen en in te richten in het hart van Etrurië, waar alle artefacten voor het oprapen liggen, lijkt een peulenschilletje.  Het is slechts een kwestie van alles een plaats geven. Vanaf 2000 werd concreet aan het plan voor het museum in Formello gewerkt. Een maand geleden, in december 2016, werden vier nieuwe zalen van het museum officieel in gebruik genomen. Een mijlpaal waar 15 jaar aan gewerkt is. ”Onze” Iefke van Kampen mocht in deze “vreemde” bureaucratie aan de gang en was het gelukkige middelpunt van deze inhuldiging. Hoe heeft ze dit als Nederlandse voor elkaar gekregen? Wat waren de onneembare hordes die ze moest nemen?