Cleveringalezing KNIR

Jaarlijkse herdenking van de protestrede van Professor Cleveringa in 1940 tegen het ontslag van zijn joodse collega's van de Universiteit in Leiden. Leidse wetenschappers houden rond 26 november wereldwijd interessante lezingen over actuele wetenschappelijke onderwerpen.

De Cleveringalezing wordt dit jaar gehouden door Alex Geert Castermans, onder de titel "De Hoge Raad en de prejudiciële procedure: u vraagt, wij draaien".

Rechtbanken enhoven kunnen sinds 1 juli 2012 hangende een rechtszaak vragen stellen aan de viciel kamer van de Hoge Raad, over de uitleg van rechtsregels. Rechters hebben veel vragen gesteld, o.a. over het faillissementsrecht en het nieuwe ontslagrecht, maar ook over de immuniteit van vreemde staten of de aansprakelijkheid van de medebezitter van een paard. De Nederlandse cassatierechtspraak is er spannender op geworden.

Prof. mr Geert Castermans is sinds 207 hoogleraar burgerlijk recht aan de universiteit van Leiden, hij doet onderzoek op het snijvlak van burgerlijk recht en mensenrechten, daarbij richt hij zich ook op de wisselwerking tussen rechtssystemen.

Deelname is gratis.

Gaarne opgeven vóór 5 november bij de organisatoren Niek van der Graaff vdgraaff@tiscali.it of Yves Klompenhouwer ydamont@gmail.com.

Bij voldoende belangstelling wordt er na de lezing een gezamenlijke maaltijd georganiseerd in een nabijgelegen restaurant. Vermeld evt. belangstelling hiervoor in de aanmelding.

 

Wanneer: maandag 26 november 2018 om 18:30 uur

Waar: KNIR
Via Omero 10 - 12
Rome

< terug